Friday, January 30, 2009

..::Sambal Pecal::..



Aiikkk...nape tetiba lak rajin nk memasak ni???ahahaha....bukan apa beb...aku pinjam resepi ni dari akk hana...akk...zaza C & P tau...ada lg satu resepi yg nk zaza pinjam...ekekeke...macam nk jdi org dapur jerk...ala...zaza bkn xpdi masak, tpi malas sikit jer...tpi lau da turun padang tu...mesti terangkat punya...ok la, nk bebel lama pon xleh sbb zaza byk keja ni...

Bahan-bahan

300 gm kacang tanah
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
6 biji cekur @ kencur
30 gm asam jawa
1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
100 gm cili api
150 gm gula
1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara

1.Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu

2.Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan

3.Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan

4.Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)

5.Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)

6.Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)

7.Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.

TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang. leh letak hirisan daun limau purut dan dau kencur utk membangkitkan aromanya! ghau ghau bau dier!



1 comments:

IxoR@ said...

sy suka mknn pecal...sedap....

 
template by suckmylolly.com flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com